TOLPOJEN TARINA
2018 - 2022
TUOMITUT -OOPPERA
2020 - 2022
YKSISARVISDINOT
KOTISEUTUOOPPERA
2021
RUNOJAHDI - PAJON MAHDI
2016 - 2020
SUOMEN TARINA
-MONIGENRESPEKTAAKKELI
2017
TUHLAAJAT TANSSITEOS
LYHYTELOKUVA JA
NÄYTELMÄ 2014 - 2017
LAULUJA YSTÄVYYDESTÄ
RUNONLAULAJIEN PERINTÖ
KONSERTIT 2016

EIKUN SEIKKAILU, 1. näytös

Asuupa satumeren rantahietikolla kilpikonnapariskunta Maria ja Valde Kilpinen. Putkahtaapa eräänä päivänä muna Marian masusta. Maria ja Valde hautaavat munan kuumaan hiekkaan ja jonkin ajan kuluttua munasta sutkaa ilmoille jalaton, mutta pirteä kilpikonnatyttö.

Alkavatpa Valde ja Maria neuvotella, mikä lapselle nimeksi. Kun Maria ehdottaa: Liisa, sanoo Valde: Eiku Maija. Koska he eivät pääse nimestä muuten yksimielisyyteen, niin heidän on annettava nimeksi Eiku.

Onpa eräänä päivänä Eiku vanhempineen leikkimässä rannalla. Silloin ahne mustekala nimeltä Raiwo Calamare Big Money tulee merestä ja vie Eikun isän ja äidin mennessään. Orpo Eiku kuitenkin pelastuu, kun oravat ovat haudanneet hänet hiekkaan. Jalattomana Eiku ei vain pääse liikkumaan ja sitä palelee. Onneksi Aatami Aurinkoinen nousee, lämmittää Eikua ja taikoo sille RA-KA-US –jalan. Sitten Aatami painuu takaisin mailleen.

Jääpä Eiku taas yksin ja nälkä kurnii vatsassa. Hän huomaa lähistöllä Oiva Omenaisen. Tämä rauhoittelee Eikua ja pudottaa omenan Eikun päähän. Siihen tulee iso kuhmu. Oiva pyytää Eikulta anteeksi ja taikoo hänelle hyvitykseksi RA-VI-TO -jalan. Sitten Oiva katoaa omenapuun sisään.

Lähteepä Eiku liikkeelle, kun sillä on nyt kaksi jalkaa, mutta lyö päänsä kivijärkäleen sisällä asuvaan Kalle Kiviseen. Eikua huimaa, tähtiä näkyy silmissä ja jalkoja heikottaa. Kalle selittää Eikulle, että tenavat tarvitsevat lepoa ja taikoo hänelle RE-NO-US –jalan. Uni tulee Eikulle välittömästi. Kalle painuu takaisin järkäle -kotiinsa.

Tulevatpa yöllä Eikun nukkuessa usvaneidot tanssimaan läheisen lammen pinnalle. Aamun sarastaessa Eiku herää. Kolmella jalalla se lähtee liikkeelle, mutta pulskahtaa puroon kastuen läpimäräksi. Pulahtaapa purosta esiin iloinen Pirkko Puronen. Hän opettaa Eikua uiskentelemaan. Eiku pelkää alussa, mutta oppii sitten ja nauttii suunnattomasti. Lopulta se kellahtaa väsyneenä selälleen. Pirkko taikoo Eikulle REI-PAI-LU -jalan, ja ottaa sitten hänet kyytiinsä. Eiku kelluu hirmu vauhtia puroa pitkin ja huutelee innostuneena, kun hänellä on jo neljä jalkaa.

EIKUN SEIKKAILU, 2. näytös

Purjehtiipa Oona Oravainen siskoineen puroa pitkin putoukselle. He huomaavat vaaran ja hyppäävät oksille. Kohta Eiku laskettelee puroa alas. Se kolhii itsensä putouksessa ja sen kilpi on kuhmuilla. Eikuun koskee ihan hirveästi. Oravat tietävät hyvän lääkkeen. Se on jo viides jalka, RO-KE-US, jonka he taikovat Eikulle. Sitten he ryhtyvät kaikki riehailemaan. Oravat opettavat, miten kiipeillään ja hypellään. Eiku onnistuu kapuamaan männyn alimmalle oksalle. Oravilla tulee kiire muskariin ja ne häipyvät.

Putoaapa Eiku oksalta, mutta onneksi ohi liitelevä Pekka Pöllönen saa hänet kiinni ja laskee pehmeästi maahan. Pekka taikoo Eikulle kuudenneksi jalaksi RI-SA-US-jalan. Hän laittaa Eikun jalkoihin komeat sulat. Nyt Eikusta tulee lentävä kilpikonna. Pekka neuvoo Eikua menemään muskarikouluun oppiin, neuvoo suunnan ja käy torkuille. Eiku uhottelee ja lähtee lentää viipottamaan, mutta ei onnistu. Hän putoaa muskarin pihalle.

Valvoopa koulun pihalla opettaja Jaana Jänönen välituntia. Eräs poika, Mutku Siilonen onnistuu ohjaamaan Eikun trampoliiniin. Eiku on mustelmilla ja joka paikkaa juilii. Jaana toruu häntä uhkarohkeudesta ja taikoo seitsemännen jalan nimeltä RA-RO-VAI-SUUS. Eiku ottaa sulat pois, lupaa, ettei enää yritä lentää. Jaana kysyy Eikulta tämän kodista ja vanhemmista. Oravat kertovat nähneensä puun latvasta, että Raiwo –mustekala vei Eikun vanhemmat kaukaiseen saareen pakkotyöhön. Jaana ottaa Eikun oppilaaksi ja asumaan kotiinsa .

Onpa Eiku kuitenkin apea, kun hänellä ei ole parasta kaveria. Mutku huomaa tämän ja taikoo tälle RA-VE-RUUS -jalan. Nyt heistä tulee parhaat kaverit. Silti Eiku on surullinen. Hän kertoo Mutkulle, että hänellä on äitiä ja isää ikävä. Mutku ehdottaa, että lähdettäisiin etsimään vanhempia. Eiku ilahtuu ja he lähtevät matkaan. Pekka Pöllönen opastaa tien rantaan. Oravat tekevät lautan ja laittavat siihen maston ja purjeen. Oiva Omenapuu antaa eväsomenoita. Pirkko Puronen työntää alkuvauhtia, mutta lautta pysähtyy, kun on tyyntä. Onneksi Aatami Aurinkoinen panee tyttärensä Tuulian puhaltamaan purjeeseen. Matkalaiset pääsevät saareen.

Ovatpa Eikun vanhemmat päässeet pakoon ja tulevat rantaan. Tapaamisen ilo on suuri. Eiku esittelee Mutkun vanhemmilleen, jotka tykästyvät mukavaan poikaan. Palataan kotiin ja järjestetään ilojuhlat. Senpä pituinen se.

Palaa edelliselle sivulle

KARJALANKIELINEN
EIGU -TENAVAOOPPERA
ESITYKSET 2013 - 2014
SÄVELIN SIIVILLE -
LIEDIN LUMOISSA
KONSERTIT 2012 - 2013
1918 VILPPULAN VAIHE
KIRKKO-OOPPERA 2012 JA
1918 TAMPEREEN VAIHE 2018
PYHÄN YÖN SÄVELVUO
SOTAORVON TAIPALEELTA
KONSERTIT 2011
JOULUKSI KOTIIN
PIENOISOOPPERAKIERTUE
2010
GLI SPRECONI
KIRKKO-OOPPERA
2009 - 2010
EIKU JA NOWAY -
-TENAVAOOPPERAT
KIERTUEET 2007 - 2008